Menu

Nieuws

12 september 2018

Christine le Duc: ‘We moeten weer top of mind worden’

Christine le Duc heeft de afgelopen jaren ingeboet aan merkkracht. Onder moederbedrijf Beate Uhse werd nauwelijks geïnvesteerd in de erotiekketen en was er weinig aandacht voor branding. Dat zei CEO Audrey van Ham tijdens het Retail & Brands Festival.

Christine le Duc maakte tot vorig jaar onderdeel uit van Beate Uhse, dat in zeven landen actief was. “Het was een groot schip, dat niet zomaar naar links of naar rechts kon bewegen. Daardoor is er misschien een slag gemist met online investeringen, maar ook qua snelheid.” De erotiekketen is volgens Van Ham voorbijgestreefd door bedrijven die ‘hetzelfde doen, of misschien wel beter’.

Daarnaast is er de laatste jaren niets meer aan branding gedaan, stelt zij. “We zijn niet meer top of mind bij de consument. Als er iets met erotiek is, bellen ze niet meer. Dat deden ze vroeger wel.”

Het merk is recent in handen gekomen van een groep Nederlandse investeerders en probeert zich nu te onderscheiden van online prijsvechters en massa-aanbieders als bol.com en Miranda.nl, dat onlangs in Eindhoven het grootste erotische warenhuis van ons land geopend heeft. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor branding. “We moeten weer top of mind worden”, zegt Van Ham, die zich daarbij gesteund voelt door een naamsbekendheid van ‘nog altijd tachtig procent’.

Christine le Duc zoekt de consument steeds meer op, bijvoorbeeld door aanwezig te zijn op festivals. Ook worden er workshops gehouden en ligt de aandacht in de winkels op zintuiglijke ervaringen. “De meeste mensen die onze winkel binnenkomen hebben geen idee. Hoe prikkel je de zintuigen van je partner of van jezelf? Daar worden onze verkopers op getraind. Dat is iets wat geen één Google-assistent of online zoekmachine je kan geven.”


7 september 2018

Veendamse erotiekwebwinkel blijft groeikanon

EDC Retail uit Veendam is voor het tweede jaar op rij opgenomen in de Deloitte Technology Fast 50. Dat is een lijst van de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland. Het erotiekbedrijf kende een groei van driehonderd procent in vergelijking met vorig jaar.

Het bedrijf achter webwinkels EasyToys.nl en Ero-Discount kende vorig jaar ook al een uitzonderlijk jaar. Met een groei van 243 procent kwam het bedrijf uiteindelijk op plaats 43 terecht. Naast die nominatie ontving het ook de titel FD Gazelle en stond het in de CrossBorder top 30.

Eerder moest het bedrijf al verplaatsen omdat het zo snel groeide. Het concern ging toen naar een loods met zeven keer zoveel oppervlakte. Volgens eigenaar Eric Idema is er echter nog steeds voldoende potentie om door te blijven groeien. Naast Nederland is het erotiekbedrijf ook actief in België, China, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje.


20 augustus 2018

Christine le Duc wil omzet in twee jaar verdubbelen

Christine le Duc draait momenteel een proef met lingeriemerk Sapph. De erotiekketen wil daarmee de drempel voor vrouwen verlagen om het verdere assortiment in de winkel te bekijken, zegt CEO Audrey van Ham in het Algemeen Dagblad.

Van Ham heeft sinds kort de leiding bij Christine le Duc, dat de komende twee jaar de omzet wil verdubbelen. Lingerie, nu al goed voor de helft van de omzet, geldt daarbij als speerpunt. “We willen het aanbod van verleidelijk ondergoed voor vollere vrouwen verruimen”, vertelt ze.

Verder wordt sterk ingezet op online, onder meer met behulp van influencers. Ook moet het imago van de erotiekketen ‘hoognodig worden afgestoft’, aldus Van Ham. Mensen vragen zich volgens haar regelmatig af of Christine le Duc nog bestaat. “En de winkels mogen wat toegankelijker worden, bijvoorbeeld met meer licht.”

Christine le Duc is onlangs overgenomen door een groep Nederlandse investeerders. Het bedrijf viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. Voormalig eigenaar Beate Uhse ging eerder dit jaar failliet, waarna onder de naam be you een doorstart werd gemaakt.


8 augustus 2018

Christine le Duc in Nederlandse handen

Een groep Nederlandse investeerders heeft erotiekketen Christine le Duc overgenomen. “We gaan dit prachtige oer-Hollandse bedrijf opnieuw op de kaart zetten”, zegt CEO Audrey van Ham. Wie de nieuwe eigenaren zijn, wordt niet bekendgemaakt.

Christine le Duc werd vorig jaar nog door Beate Uhse verkocht aan een dochteronderneming van een Ierse investeringsmaatschappij. Van Ham heeft sinds begin dit jaar de leiding, nadat ze eerder al als Directeur Catogery Management bij Beate Uhse werkte. De erotiekketen heeft nog 21 winkels in ons land.

De nieuwe eigenaar wil Christine le Duc nieuw leven inblazen en binnenkort ook uitbreiden naar België, waar nu alleen winkels van voormalig zusterformule Pabo te vinden zijn. Er zit ‘veel potentie in deze business’, stelt Van Ham. “Waar steeds meer winkelketens hun deuren moeten sluiten, hebben wij over aanloop niets te klagen.”

In de winkels zullen onder meer workshops worden gehouden, terwijl wordt gewerkt aan een lingerielijn van een bekend merk. “Dat is toch nog steeds de helft van onze omzet”, aldus de ceo in De Financiële Telegraaf. De erotiekketen wil verder een jongere doelgroep aanspreken.

Christine le Duc viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. Voormalig moederbedrijf Beate Uhse ging eerder dit jaar failliet, waarna onder de naam be you een doorstart werd gemaakt.

 


 21 juni 2018

Pabo en Beate Uhse verder als be you

Beate Uhse heeft de herstructurering die sinds het faillissement aan de gang was afgerond. Onder leiding van de zittende ceo Michael Specht gaan de winkels en webshops van het erotiekconcern verder onder de naam be you.

De nieuwe hoofdaandeelhouder is een fonds van de Duitse investeringsmaatschappij Robus Capital. De rebranding geldt voor het Nederlandse Pabo, Beate Uhse in Duitsland en Adam & Eve in Frankrijk. De nieuwe eigenaar legt meer focus op de online activiteiten. “We hebben nu een goede basis om opnieuw te beginnen”, aldus Specht tegenover Manager Magazin.

De insolventieprocedure was volgens bewindvoerder Sven-Holger Undritz een zware bevalling. Dat zou vooral komen door de gecompliceerde structuur van Beate Uhse, met dochterondernemingen en holdingmaatschappijen in verschillende landen, die elk activa omvatten die belangrijk zijn om de activiteiten voort te zetten.

Eerder werd al duidelijk dat bij het in Zeeland gevestigde Pabo zo’n zestig banen verloren gaan. Even leek de Nederlandse dochter van Beate Uhse ook faillissement te moeten aanvragen, maar door een miljoenenlening is het zover uiteindelijk niet gekomen.

De bewindvoerders van Beate Uhse spraken anderhalve maand terug de verwachting uit snel overeenstemming te bereiken met een koper, waarbij ‘een substantieel deel van de ondernemingen’ zou worden voortgezet. Beate Uhse ging eind vorig jaar failliet, nadat het al jaren met financiële moeilijkheden kampte.

 

 

 


30 april 2018

‘Beate Uhse op drempel van doorstart’

De bewindvoerders van Beate Uhse verwachten op korte termijn overeenstemming te bereiken met een koper. Daarbij gaat het om ‘een substantieel deel van de ondernemingen’ van het moederbedrijf van Pabo. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curatoren Folkert Hiemstra en Jan de Meester van de Nederlands bv Beate Uhse Shared Services, die een maand terug over de kop ging.

Beate Uhse verkeert al geruime tijd in financiële problemen. Een grote schuldeiser trok eerder dit jaar een verzoek om een faillissement nog terug. Het bedrijf kwam echter tot de conclusie dat een faillissement onafwendbaar was – volgend jaar moet een obligatielening van dertig miljoen worden terugbetaald – en heeft daarom in februari zijn eigen faillissement aangevraagd. Zowel het Duitse moederbedrijf als de Nederlandse zustervennootschap verkeren sindsdien in een vergelijkbare vorm van surseance van betaling.

Al sinds vorig jaar wordt naar een koper voor het gehele concern of delen daarvan gezocht. Zo werd afgelopen zomer Christine le Duc en de verlieslatende groothandel in Nederland van de hand gedaan. Er zou nog een partij in de running zijn om een doorstart voor het moederbedrijf te realiseren.

Een deel van de personeelsleden uit de failliete Nederlandse bv, waar ten tijde van het faillissement 144 mensen werkten, is op verzoek van de curatoren nog aan het werk om een doorstart mogelijk te maken. Zo’n 4,3 miljoen euro aan vorderingen bij Beate Uhse Shared Services zijn voor 225 duizend euro afgekocht door de potentiële koper, mits het tot een doorstart komt.

Uit het faillissementsverslag blijkt dat Beate Uhse Shared Service in 2016 een verlies van twee miljoen euro in de boeken heeft geschreven. Het moederbedrijf kampt met teruglopende omzetten. Uit de online activiteiten zou te weinig rendement zijn gehaald om de relatief dure winkels te kunnen bekostigen.


25 april 2018

‘Erotiekwinkel verdwijnt uit het straatbeeld’

Een derde van de fysieke erotiekwinkels in Nederland is in de afgelopen tien jaar gesloten. Momenteel zijn er nog 177 over, zegt directeur Gerard Zandbergen van marktonderzoeker Locatus tegen de NOS.

De verkoop van seksartikelen verschuift steeds meer naar online. De dalende lijn van het aantal winkels zet zich volgens Zandbergen door. “De trend is onmiskenbaar.” Eind vorig jaar werd Beate Uhse failliet verklaard, terwijl de afgelopen jaren al veel filialen van Christine le Duc en Pabo hun deuren sloten.

Erotiekketen Miranda zint juist op uitbreiding, zegt een woordvoerder. Onlangs opende de retailer in Eindhoven een winkel van zeshonderd vierkante meter, zijn derde en grootste vestiging. Miranda had al winkels in Utrecht en Zeist en wil er nog meer openen. “Mensen komen toch vooral voor advies, dat krijg je niet op internet”, aldus de woordvoerder.

Christine le Duc is met twintig winkels nog altijd de grootste erotiekketen van Nederland. Pabo heeft alleen nog een flagshipstore in Amsterdam en richt zich vooral op onlineverkoop.


5 april 2018

‘Pabo niet failliet, wel tientallen banen weg’

Erotiekshop Pabo blijft zowel in Nederland als België gewoon actief. Wel gaan door het faillissement van Beate Uhse Shared Services zo’n zestig banen verloren, zegt directeur Michael Specht tegen Omroep Zeeland.

Het faillissement van Beate Uhse Shared Services, dat net als Pabo in het Zeeuwse Walsoorde gevestigd is, was volgens topman Michael Specht ‘wettelijk noodzakelijk’ voor de herstructurering van het concern. Het Duitse moederbedrijf werd vorig jaar failliet verklaard en onderzoekt hoe het de activiteiten van de verschillende onderdelen kan voortzetten.

Omroep Zeeland meldde vorige week op basis van een mail aan het personeel dat Pabo failliet was, maar zover is het uiteindelijk niet gekomen. Een lening van vijf miljoen euro van het Britse Prime Capital Debt kwam volgens hem op tijd. De problemen bij het erotiekbedrijf zijn niet te wijten aan de markt in ons land, zegt Specht. “We hebben stabiele bedrijven in Frankrijk en Nederland, het grootste probleem was de handel in Duitsland.”

Pabo is in Nederland actief met een webshop en een winkel in Amsterdam. Het is na de verkoop van Christine le Duc vorig jaar het enige onderdeel van Beate Uhse dat in ons land actief is.